Friday, February 14, 2014

39 Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Assalamualaikum wbt,

Salam Jumaat semua...=)

Hari ni saya nak kongsikan cara saya sembunyikan wayar laptop yang berselirat di meja dengan anda semua...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Sebenarnya, saya ada terbaca beberapa kali tentang idea sembunyikan cord extension guna kotak terpakai ni kat blog geng-geng susunatur tapi saya tak ingatlah pulak blog yang mana sebab dah lamaaa bacanya...

Pastu kebetulan saya ada tengok kat FB 'Kami Suka Susun Atur' perkongsian yang sama daripada Asliza Yacob, terus saya rasa "jom buat jugak"! Hee...terima kasih Asliza sebab bagi idea yang bombastik ini!


Dan kerana saya ada lebihan  masa dan sedikit aura kerajinan, maka terhasillah entri yang panjang ni untuk bacaan semua. 

Serius! Entri ni panjang dan penuh dengan gambar...=) Setiap step saya cuba dapatkan gambar terbaik untuk kefahaman semua. Harap dapat membantu. ^^

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Seperti biasa, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti di atas. 
Ada lagi yang tiada dalam gambar iaitu hammer dan sellotape.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Mula-mula, kita tandakan kotak tu dengan bulatan mengikut saiz cord yang kita nak keluarkan. 
Saya pakai penutup gam untuk tandakan.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Kemudian, ambil pisau dan mula potong kotak ikut garisan tu...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Hasil potongan tak kemas sebab kotak ni dah lama, dia macam dah kembang ke apa ke taktahulah...jadi berderai-derai kotaknya...tapi takpe, itu nanti kita boleh trim.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Kemudian ambil kertas pembalut dan mula balutkan kotak tersebut.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Balut sisi yang sebelah lagi...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Kemaskan untuk bahagian tapak...senang guna pembalut yang ni sebab corak stripes tu memudahkan kita menganggarkan nak gunting camne...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Tips: Lekatkan sedikit sellotape untuk kurangkan gelembung udara antara kertas dan kotak.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Beralih ke bahagian kiri dan kanan kotak pula ya...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Lipatan segitiga ni boleh dibuat begini {seperti kita balut hadiah} tapi...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
...untuk mendapatkan kekemasan kotak seperti di atas ni, maka...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
lipatan segitiga tu dilipatkan ke bawah kotak.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Jadilah tepinya begini...comellah kan, tak nampak garisan-garisan lipatan dah.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Bahagian dalam dikemaskan...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Buat hujung kotak lagi satu {yang dilubangkan tadi} dengan cara yang sama.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Jangan sellotape dulu...

sebab...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
...kita nak potong kertas tu ikut bentuk lubang tadi.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Hati-hati ok ^^

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Siap dipotong kertasnya...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Ambil ring begini dan masukkan ke dalam lubang tu...supaya kemas dan comel...=)

Mana nak dapat ring begini?

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Saya ambil kat folder yang warna hitam ni...kopekkan guna hujung stapler dari tempat asal dia {kat anak panah tu} kemudian masukkan kat lubang kotak kita tadi.

Nak beli pun boleh takde masalah, cuma saya guna apa ada je. Boleh cari ring ni macam ring untuk langsir eyelet tu, lagi kemas kalau guna yang macam tu...cuma kena cari saiz yang kecik sikit.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Kalau guna ring kat folder hitam ni, kurang kemas sikitlah nampaknya sebab kita dah kopek-kopekkan dia untuk keluarkan dari tempat asal dia tu...jadi ambil hammer dan ketuk.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Selesai yang tu, kita balut pulak penutup kotak.

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Gunting-gunting...lipat-lipat...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Dari satu bahagian...ke satu bahagian...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
...sehingga siap!

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Taraaaaaaa.....=}

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Sebelum dan selepas...^____^

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

...

...

...

Okey, cukuplah tu tenung menenung...mari kita gunakan kotak yang comel ini ya...=)

...

...

...
  
Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Masukkan wayar ke dalam kotak...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Dan tutup...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Peek inside...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Duduk diam-diam dalam rumah baru awak ni okey...=)

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Kat sini ada sedikit penambahbaikan untuk korang yang nak mencuba buat box ni, kalau rasa perlu lubangkan sisi yang satu lagi, lubangkanlah untuk masukkan wayar supply power... 

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Saya tak buat sebab rasa cukup sekadar letak macam kat anak panah atas tu, dan tutup dengan penutup. Comel dan kemas enough untuk saya...:)

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Pandangan belakang...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Close-up...

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat
Fewit...^____^

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Step By Step DIY Shoe Box Untuk Sembunyikan Wayar Berselirat

Haaaaa....camne? Jimat kan? Guna kotak terpakai je untuk sembunyikan wayar berselirat. 

Sungguh jimat, mudah dan berbaloi-baloi bukan...? :) :) :)

Kepada sesiapa yang pernah buat kotak macam ni jomlah kongsi-kongsi kat SINI jugak. Kalau yang belum pernah buat tu jomlah buat, jom! Dan kongsikan hasilnya dengan kami ok! =)

 photo footer.png

39 comments:

She's DHHassan said...

wah rajinnya kak fizah ni..

Ibu Dilah said...

Cantik dan kemas sgt!!!

Suffiah zee said...

kreatifnyeeee awk.....suke..suke...kemas

yana Jasni said...

hehhe sama kita buat cam nih gak untuk cabaran bilik utama..http://lipstikmerahyana.blogspot.com/2013/09/tempat-letak-charges.html#comment-form

siti norsarah Aminuddin said...

Salam fizah, thanks for the tips. tp mana nak dpt ring tu eh?

cik hani said...

comelnya kotak tu bila balut. macam beli kat kedai jer,,

cantek-cantek semua corak pembalut hadiah fizah

Fizah said...

tq dear..alaaa balut2 biasa je...jom kita! :)

Fizah said...

tq ibu dila...=)

Fizah said...

penim tgk wayar selirat. kita pun tiru idea org...heee ;)

Fizah said...

aaaa yessss..... yana orangnya....hehee september 2013 tu...:))...tu sy ada komen nak buat gak kan...haaa la ni baru dpt buat...;)) tx sbb pencetus idea jgk yana...:D

ps cik hani ngn lilyn pun ada komen kata nk buat kan? klu ada link diorang leh letak sini skali...kita kumpul k :)

Fizah said...

sy amek kat folder hitam yg besar tu dear...tp klu nk beli lagi bagus..kemas sikit. kat kedai langsir atau alatulis mgkn ada...cuba terjah k...=)

Fizah said...

kebetulan jumpa yg berkenan corak tu cik hani =)

Siti Fatimah said...

Details...suke bace.. Tapi rase mcm da lame tak on lappy kat uma..haha.. =)

Cik Puan Tqah said...

nice..kemas sangatttt

ayahmamilisa said...

kreatif, kreatif, kreatif dan comel plak tu..orang kreatif ni buat ape pon menjadi ye dak fizah..tak macam akak ni..hihi..

Sha Nikitasakura said...

Rajin Fizah amik gambar satu2..ada gambar yang saya dpt tgk separuh je..sebab guna berukband celcom kat kampung..oh..rindunya pd unify....akan sy praktikkan ilmu ni dirumah..thanks kongsi idea Fizah.. :)

Nafira usof said...

kagumnyeeeee.. nampak kemas dan cantekkk sgt!

ummi affendi jr said...

1 - cantik hasilnya
2 - jimat kosnya
3 - paling penting kena rajin

thanks 4 sharing. bila nak buat n. haish..

ummi affendi jr said...

1- rajinnya
2- comelnya
3- kagumnya

haish bila nak tiru ni. hihi

me.ronazil.ab said...

akak buatkan satu....hehehehe...ala rajin betui r akak sorg ni....

MamaDaniel said...

Cute sgt!!
Teringin btol nak buat projek ni..Kena beli kasut ni.. sbb nakkan kotak.. hahaha... ;)

Munirah Abd said...

kak as punya kotak kabel :D huhuhuh

Asliza Yacob said...

tq lempek gambar saya kt sini.. :D...tp sy x serajin awk nk wat gambar2 step by step mcm kt atas ni kikikiki....

Fizah said...

gigih amek gambar..walaupun dalam hati tak sabarnyaaaa nak siapkan...heheheee

Fizah said...

tq dear! =)

Fizah said...

alaaaa blh tu...kita pum tiru orang...jom kita!! =)))

Fizah said...

nanti share tau sha...! :)

Fizah said...

timacehhh...alhamdulillah =)))

Fizah said...

kak linaaa....akk kan?? heee.....jom ah tiruuu =))

Fizah said...

alaaa adikk manis...mana ada rajin sgt...senang je balut2 je...hee..nak jimat punya pasal...jom-jom!! =)

Fizah said...

ah-ha!! ada alasan nak beli kasut kannn...gituuuuuuu ;D;D

Fizah said...

betul tu! sumber inspirasi. =)

Fizah said...

jenuh jugak sambil nak menggunting menampal mengetuk...pegang henpon pulak segala...haha..btw tx pada awak yg sudi share. serius sy terinspirasi terus lps tgk gambar tu! =))

Fizah said...

ah-ha!! ada alasan nak beli kasut kannn...gituuuuuuu ;D;D

joijoi80 said...

sungguh rajin... tahniah...

suri said...

Wahhh dah lama nak buat kotak untuk wayar... tak terbuat2... tq fizah for sharing... sangat details... sangat rajin...sangat comelll.... hehe

kHaiRunNisSa iRnA said...

rajinnya sis~~~~

mesti kena buat ni
mesti mesti

Qis Kimura said...

Salam kak fizah.im ur silent reader๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š. :).
Ni baru first komen sbb nk tanya pendapat akak. Umah sy ada wayar berselirat jugak tp jenis tergantung dari tv, astro, dvd ke suis. Camna nk buat mcm akak buat ni ye tp jenis gantung? (Sorilah klu ayat terabur skit hihi)

Hrp leh reply ye. Tq. Email sy: ct.balkhis@gmail.com

Fizah said...

salam adik qis...kalau jenis tergantung akk cadangkan guna piping lebih cun dan kemas. yg casing wayar warna putih tu...kat kedai hardware ada tu rasanya...kalau nk letak kotak gini kena ada meja baru ngam...hehe..selamat mencuba! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...